Rembrandt Square, Amsterdam

Amsterdam City Council had previously used an epoxy resin tree pit system to surface all the tree pits in Rembrandt Square. These proved unsuccessful and they experienced extensive degradation of the resin which created problems with loose stone and potential trip hazards.

Seeking an alternative, superior solution, Amsterdam City Council asked us to carry out a trial involving two tree pits using a SureSet tree pit blend of their specification.

Amsterdam City Council were more than satisfied with the trials and made a decision to install SureSet to a further 20 large tree pits in the Rembrandt Square.

Our skilled Installation Team travelled to Amsterdam taking all tools and materials required to install the SureSet and oversee the smooth running of the project.

Using the existing tree sand as the base they added a crack reduction membrane as a precaution; this will prevent any potential cracking caused by movement of the base.

Approximately 120m² of the specified 10mm Charcoal tree pit mix was installed incorporating SureSets’ ‘flexi-zone’ material to allow for further tree growth. At an average 50mm depth the Charcoal material was laid flush to the metal edging surrounding the pits to add a seamless and pedestrian friendly finish.

The tree pits were all completed to the highest standard, and on schedule.

The Charcoal colour perfectly complements the surrounding block paving and the Rembrandt statue’s plinth.  The success of this installation resulted in several more tree pits in areas adjacent to JD Meijer Square being installed, with further projects in the pipeline.

The resulting tree pits provide a durable, low maintenance, sustainable and environmentally friendly solution for this particularly attractive and popular part of Amsterdam.

Process

Step 1

Step 2

Step 3

Step 1

Step 2

Step 3